h1

Endüstri Mühendisliği nedir?

28 Temmuz, 2006

Dün mü ne, otobüste önümdeki amcanın omzunun üstünden gazetesini okuyorum hafiften. Bu da bir tür hırsızlık olarak onurlandırılabilir mi, onu mesleğin üstadlar divanına sormak gerek. Bu arada daha önce bir yorumda geçen mp3 sitelerinden şarkı almanın, çalmak olmadığına hükmetti divan, onu da yorum sahibine üzüntülerimle bildireyim.

Endüstri mühendisliği nedir diyordu, amcanın Milliyet’inde sayfanın sağındaki kutucuk. Ah, dedim, bunu benden iyi kim yanıtlar. Ve madem böyle bir ihtiyaç var şu an, bunu yüzbinler araştırıyor, ben de bir köşesinden tutup anlatayım bildiğim bulaştığım bölümleri. Aslında keşke herkes bildiğini yazsa da şöyle bir kılavuz hazırlasak, di mi…

Başlayalım:

ENDÜSTRİ:

Sınava girmeden önce, aslında bölüme girdikten sonra da çokça, okuduklarının somut bir ‘işe girince yapacaklar’ listesine dönüşmesini bekliyor insan. Çok net şeyler öğrenmeyi ve çalışma hayatına da bunları biliyor olmanın güveniyle başlamayı. Oysa üniversite eğitiminin önemli bir kısmı formasyon. Özellikle de mühendislik. Bilgisayar daha az belki (ki o da birkaç yılda bir yenilenen bir bölüm), ama tam işini yapan elek-elek mühendisi tanımıyorum. Ama öğrendikleri sistem analizi önemli bir şey (olsa gerek).

Endüstri mühendislerinin esas bir görev alanı varsa üretim planlaması. Ama esnektir endüstriciler, şu banka reklamındaki kimsenin kullanamadığı kocaman toplardan verseler, Madonna gibi eğilir bükülürler. Satış olan, yani stok bulundurulan her yer, hatta planlamanın yapıldığı her organizasyon kullanım alanlarına girer. Mesela, mezun olduğum yıl Hyatt Regency’de bir işe başvurmuştum. Gerçi mülakatın çoğu otelin isminin nasıl okunduğu ile ilgili geçmişti. Ben de Levent Kırca’nın Aşşoşieytıd Pires skecini anlatmıştım. Katılan erkek yönetici gülmekten yere düşmüştü, kadın bozulmuştu. (Böyledir işte endüstri mühendisleri, gerçeği çeker çeker esnetirler).

Küçücük şirketlerde bile maaşlarını haklı çıkaracak parayı kazandırırlar. Karlılık analizi, modelleme, seçim toto, en güzel kız hangisi gibi analizler yaparlar. Sayılarla oynamayı sevmek gerekir.

ie
…böyle alacalı bulacalı bir grafik yapmış şu site, resimlerine bakılabilir.

İŞLETME:

İşletmelerle ilgili herşeyden biraz anlarlar, hiçbir şeyden tam anlamazlar. Şirketlerin finans, muhasebe, üretim, pazarlama gibi bölümlerinden bahseder işletme ama mba’lerin giderek standartlaşırken bunlardan en az birinde uzmanlaşmak gerekir. Ülkede her yıl en çok mezun veren bölümdür. Her yerde açması çok kolaydır çünkü, popülerdir de. O yüzden arada biraz sivrilmek gerekir. Yan dal, çift dal yapmak, ekon/psikoloji/endüstri gibi bir master yapmak (gerçi o esnek yıllardan sonra sarsar ekon masterı), saçlarını pembeye boyamak, saçlarını hiç boyatmamak, erkek olmak (çok dişi bölümdür) işe yarar.

Hocaları genelde pek takip etmezler litaratürü. Ayrıca öğrencilerinin ciksliğine katlanmak zordur. Ciks olmayanları da 4 yıl sonunda bölüm değiştirir, kendilerini satmak üzerine eğitilirler çünkü. Gayet paspal girenler 4 yılın sonunda takım elbise/tayyörle ve sabahın köründe gittikleri kuaförlü saçlarla çıkarlar, en büyük değişimi görünümlerinde geçirirler.

ba

…misyoner kılıklı işletmeciler birgün sizin kapınızı da çalıp birşey satmaya kalkabilir.

41 yorum

  1. Eger muhendislik egitimi aliyorsaniz, bilgi degil metadoloji ogrenirsiniz. Mesleki bilgi ,,,, bilimleri isimli bolumlerde verilir. Ben bilgisayar muhendisligi egitimi aliyorum, dediginiz gibi, mezun olunca ogrendiklerimin hepsi yalan olacak, ama ulke deki, turkce’de meslektasim, ingilizce’de bilgisayar bilimleri ogrencisi olan arkadaslarim, okulda ogrendiklerini piyasaya aktarabilecekler.

    Oyle bir ekleyeyim dedim :).


  2. metodoloji 🙂


  3. o işletme yok mu o işletme..onun yüzünden deri ceketim dolapta eskidi..boynumdaki medeniyet yuları ile gezer oldum…mühendislik bana cok uzak ama ya.ayrıca,bana da sen benim hakkımda yanlış bir intiba edinmişsin gibi geldi..neysee,forget it!


  4. hay typom kadar, iki kere de okuyorum, daha napiyim, korluk yaa baska bisi degil. Nerde pardus’um nerde imla denetimim!


  5. zizu, umarım bir ayıp etmemişimdir. abi, zidane hatırana bir ifadeydi aslında.

    prenses hazretleri, bilmemek ayıp değil canım:)


  6. ayıp mayıp yok:)..yazmaya,konusmaya,eğlenceye dvm:)


  7. hi hi, degil, baskasina camur atmak ayip 🙂


  8. haa, bu arada, cav!


  9. […] Original post by Simon Templar and software by Elliott Back […]


  10. biri bana endüstri mühendisinin ne iş yaptınğını bir lise son öğrencisinin anlayacağı dilden anlatabilirmi acaba ?


  11. endüstri müh. bölümünden mezun birinin yurtdışında master yaptıktan sonra nasıl bi iş imkanı var? maaş düzeyi ne olur ?


  12. BEN BU MÜHENDİSLİĞİN NASIL BİR ŞEY OLDUĞUNU BİLMİYORUM.NASIL BİŞEY OLDUĞUNU ÖĞRENMEK İSTİYORUM.MAİL İME GÖNDERİRSENİZ MEMNUN OLURUM.


  13. Endüstri mühendisliği bölümünden mezun bir öğrenci iş ararken mezun olduu üniversitenin isimi ne kadar önemli :??? ve nasıl bir meslek bölüm olarak kazanmak çok zor biliyorum ama sonrası ??


  14. bence önemli üniversite. ama her bölüm için öyle zaten. ama tabi o zaman iyi okul, az istenen bölüm mü, kötüce okul ve çok istenen bölüm mü kararı ortaya çıkıyor. zor karar, okula ve bölüme göre değişir bence.
    nasıl bir meslek ne anlamda? mesleğin tanımı yukarıda var. (okunmadan soruluyor gibi geliyor da bana). ama dediğim gibi, mesleğini yapan yok ki. belki gerek de yok çünkü bu bir formasyon meselesi. tanımı en geniş olan, o yüzden de en çok merak edilen bölüm o yüzden.


  15. bu arada burada ayıp, kaba laflar eden bir yorum vardı. sildim. kimsenin burada bana haketmediğim laflar etmeye hakkı yok. şimdiye dek cevap vermediğim bir yorum varsa üzerine söylenecek birşey olmadığı içindir. ama cevap vermediğim soru olmadı.


  16. kardeş cevap vermediğin yorum sayısı kadar kötü söz ederim şimdi sana ilgilenmiyorum de sadece reyting almak için yapıorum de bu web siteyi ben milleti bilgilendirmeyi istemiyorum de… ve her yapılan yorumu oku her yorumun üzerine söylenecek bir şey mutlaka vardır. bunu da bil !!!


  17. size ne? gerçekten size ne? niye istiyorsam ona yaparım, sizi hiç ilgilendirmez. rating isteseydim bir gamze özçel ik resmi koyardım, oysa bu isimleri arayarak bile kimsenin gelmesini istemiyorum. zaten niye rating isteyeyim ki, reklam filan almıyorum ki.

    eğer okusaydınız cevap vermediğim pek yorum olmadığını görürdünüz -ki ben birine laf edeceğim zaman şöyle bir göz gezdiririm zaten. bu yazı Temmuz’dan ve son 5 yorum arasında buraya bir yorum bırakıldığını görmüyorsam zaten görmüyorum.
    ama buradaki soruların hepsine de cevap verdim ayrı bir yazı ile.
    bilgilendirmek tabi ki benim işim değil. kaldı ki yeterince bilgilendirici bir yazı. yine de yazıyı okumadan “biri bana Endüstri’yi anlatabilir mi” tipi sorulara sinirleniyorum. yeterince ve anlatılabildiği kadar, kendi muğlaklığı içinde anlatmışım.

    ayrıca da kimseye kötü söz edemezsin. illa etmek istiyorsan kendine bir link vereceksin, kimliğini belli edeceksin. küfürlü lakaplar arkasına saklanmak kolay çünkü.


  18. Bu arada birkaç kişiye mail atarak cevap verdiğimi de size söylemek zorunda değilim, kötü yorumcu.


  19. yukarıda endüstri mühendisliğinde üniversite önemlimidir?diye bir soru geçti benim fikrim inanın bu fark diğer mühendisliklere oranla en asgari biçimde.Çünkü bu mühendislik planlamadan tut,pazarlama,satış vb.yani bu mühendislikten okuyan bir öğrenci için çok geniş çerceve var ve bunlardan birine öğrencinin ilgili olmasıda çok fazlaysa o yönde kendini geliştirdimi çok büyük paralar kazanabilir.İyi bir kariyer elde edebilir.


  20. bence adamın dediği yani anlattığı olmamış birşey:):):):O:O


  21. irem_irmasu ekleyin


  22. slm arkadaşlar! ben direkt konuya dalmıs gb oldum ama
    yazdıklarınızı okudum bende endüstri mühendisliği ve üstüne de işletme mastrı düşünüyorum. hatta ünv. gezisi vardı bzm okulun bu hafta gördüğüm kadarıyla okullar arasında dağlar kadar fark var şimdi bu bölüm için hangi ünvi den mezun olduğun önemli değil mi yane? yoksa bir çok bölü için mi geçerli bu kendini geliştirme ve ilgi ile sıradan bir ünv.de başarı sağlanır mı?


    • yahu kardeşim herkes kendini geliştirme niyetiyle gidiyoda kaç kişi bunu yapıo bi ünicersite ne kadar zorluyosa o kadar iyidir odtüde adamın canını alıyolar ama noluo bitirince( hemenh olmasada) çok güzel paralar kazanıyolasr gaziden aşağı düşmicen


  23. pek katılmıyorum öyle olduğuna, bu blogun sahibi olarak. bence mezun olduğun üniversitenin ismi üzerine yapışıyor hayatın boyunca. üstelik iyi üniversite iyi eğitim demek. kütüphanesinde kaynak, ilgi duyduğun alanlarda kendini geliştirme fırsatı demek. yoksa ‘kendi kendini geliştirmek’ başka türlü nasıl olacak ki, üniversite bu olanağı sunmadan?


  24. arkadaslar ben bilkent ünv.de endüstri okuyorum en burslusundan..gercekten mühendislikte eğitim açısından cok fazla olmasa bile senin kendine güvenin ve sahip olduğun sosyal ortam bakımından okuduğun üniversitenin cok büyük etkisi war..ve iyi bir üniversite herzaman senin yurtdısına cıkıs kapın demektir..(mesela odtüde okuyan endüstriciyle bilkentte okuyan endüstrici asla bir tutulamaz..herzaman bilkent derim ben 🙂 )) ve gercekten cok büyük bi merak söz konusu bu meslekle ilgili..yani bu büyük bi hizmet:) teşekkür ediyoruz ((bilkent OR)) bide sizin msninizi alabilirmiyim simon:) okuduğum kadarıyla bilgili bi insansınız bende faydalanmak isterim 🙂 kolay gelsin


  25. BENDE ENDÜSTRİDE OKUYORUM.ÇOK SAÇMA


  26. ben de oss yi kazandim. endustri muh. dalinda bogazici ile bilkenti karsilastirirsak hangisi one cikar


  27. acaba gazının endstrı muh nasıldır cevap verırsenız sevınırım yanı iyi bir iş imkanı için illede odtü bılkent gıbı yerleri mı bıtırmek gereklı bu meslek için


  28. boğaziçi biraz daha pratik bilgi verir, bilkent daha teorik-matematiksel. altyapın daha sağlam olur bilkentte, boğaziçinde sektöre uyarlayabilirliğin.
    ama bu farklar, çok belirgin farklar değil. ikisi de çok iyidir yani. üniv.-şehir-bursu da hesaba kat bence o yüzden.

    her yerden iş bulunur. yalnız tabi, gaziyi bitirince iş için iyi mezunlar arasında olman gerekir, bilkentin her mezunu fena olmayan işler bulabilir.


  29. merhaba;iiki ay once össye girdim.sayısal yetenegm oldugu için mühendislik düşünüyorum fakat insanlarla diyalogumda bir degisme olmasın diye endüstriyi daa yakın buldum kendime.umarım dogru bir karardır:)fakat simdi de hangi üniversite diye bir celişkiye düştüm.bilkent endüstri düşünüyorum.siz ne dersiniz?birikimlerinzden yararlanmak isterm…


  30. teşekkür ederim. bence iyi bir karar. iyi bir altyapı verir bilkent. ankara’da ve biraz şehre uzak bir tepedeki yurtlarda yaşamak sorun olmazsa çok doğru karar olur. isterseniz size bölüm bşk.ının mailini de verebilirim, ilgilenir, fikir verir size:
    ihsan sabuncuoglu, sabun at bilkent nokta edu nokta tr


  31. ilginiz için de yardımınız için de cok tesekkrlerr:)


  32. trabzonspor


  33. bende endüstri müh. olmak istiyorum.bu yazaıyı çok sonra gördüm onun için kusura bakmayın.ilgilenmenizi dilerm.ben itü de okumak istiyorum sizce doğru bir karar mıdır onu öğrenmek istiyorum . yazı için teşekkürler.


  34. itü’yü bitiren arkadaşlarım var. memnunlardı. ama neden özellikle itü? niye hedefte daha iyi bir yer yok? birkaç daha iyi yer var, sadece devlet olsun dersen boğaziçi, odtü mesela. bilkent’te burslu var, diğer birkaçında da olabilir.


  35. baya bi geç kalmışım ama odtü endüstri mühendisliği hakkında bilgi alabilirmiyim?eğitimi nasıldır?teknik yöndenmi daha iyi ?teknik yönden iyi olması meseleğe faydalı mı?mezunlarının iş geleceği (tabiki bu kişisine göre değişir ama bi genelleme olarak)tşk..


  36. ben yaren 10 yasındayım muhedislik okuluna gidicem işallah iyi bir okula giderim bye of of


  37. Ya abilerim ablalarım Ben 2009 ÖSS ye girecem. Sayısal bölümündeyim endüstri mühendisligi hakkında bilgi toplamak istiyorum ama bu bilgiler teorik değil bizzat yaşayanlardan bilgi almak daha iyi olacagını düşünüyorum… Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim…mehmet_erdogan_34@hotmail.com


  38. yaa ben sanırım endustrı muh yazacam ama mıuhtemelen gazıantep gelıyo duydugum kadarıyla odtuye baglıymıs genel olarak gazıantepte endustrı muh okursam cok mu bos olur yoksa iş gorur mu?


  39. ben bu sene tercih yapacam ve ben de end düşünüyorum.end müh mezun olduktan sonra nerde ne iş yaparlar kısaca etiket ve para sahibi olurlar mı???


  40. vallahide billahide pek bi cacık değilmiş endustrı muhendıslıgı.bu yıl temmuz ayında mezun oldum hoş kriz bahaneleri oldu ama iş yok güç yok.haa donanımsız mıyım hayır en azından ingilizce ve ispanyolca biliyorum.yok tecrübesiziz yok başka bişey abudık gubudık iş verenlerle karsı karsıya gelıosunuz.ben yıllarca hep bölümümle gurur duydum hep şahane işlerde çalışıp guzel yerlerden işe başlarız diye düşündüm.ama maalesefki hıkayeymiş.bi kere en birinci problem ne iş yapacağınıza karar veremiyosunuz çünkü teknık anlamda bi yeterlılıınız yok.kafanızda sadece öğrendıgınız bı kac bıse var .kalıplaşmıs cumleler… içinde verımlılık,palanlama, sımulasyon, optımasyon kelımelerının gectıgı kalıplasmıs cumleler…şansınız yaver gıderde bi tanıdık bi torpıl bulmak ıcın yırtındıktan sonra bulursanız,yenı mezun endustrı muhendısı olduunuzun farkında olan bı fırmada işe baslayıp sızı donatacak bı yer bulursanız durum içler acısı olmaktan cıkar.hayal ettınız seylerle karsılasmaya belki adım atmış olursunuz.(benım bole dııl en azından kendı ısımı yapmıorum ve accıkk maaşla çalısıorum)
    etrafımdakı arkadaslarımın hıcbırının saglam bi işi yok.inanılmaz komık rakamlarla calısıo calısanlarda.ıyı yerde olan yok mudur muhakkak vardır ben tanımasam da.onun ıcın derımkı iyi dusunun ne sececegınıze ne okuyacagınıza ıyı karar verın.cunku bı zaman sora ole bı duruma gelıosunuz kı eskıden burun kıvırdıınız bolumlerden mezun olan ınsanların sızden 3 kat daha fazla paralarla daha ıyı ortam ve sartlarda calıstıgını gorunce uzuluyosunuz.sevgılı arkadaslarımım ıyı karar verın maddı anlamda saglam bı duvarınız yoksa daha somut meslekler okumaya calısın.cunku aldıımız egıtımın hakkını verecek ınsan yok bu güzide ülkede…
    hhhaa bide son olarak meslegımle ılgılı laf atıp tutan ınsanlara kızardım hep ne iş yapar bu endustrı muhendısı dıe sorduklarında dellenırdım.ama adamlar haklı abıcımm dedim ya pek bi cacık degılmıs.bızımm yaptıımız işi lise mezunlarıda yapıo dıcem butun meslektaslarım bombalamaya baslıcak benı
    nesee uzun ayzdım huyumda dıldır ebole yazı yazmak ama yazmıs bulundumm
    selametle….



Yorum bırakın